Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистратите на остров Хиос наложиха присъди съгласно новоприетия закон за борба с проявите на расизъм

За първи път магистратите на остров Хиос наложиха присъди съгласно новоприетия закон за борба с проявите на расизъм. Двама жители на острова, активисти на крайнодясната „Златна зора“, бяха осъдени на осем месеца затвор и парична глоба за всеки в размер на две хиляди евро за нападение над мигранти. Пострадалите са били бити от подсъдимите, само защото са чужденци. Никой няма право да взема закона в свои ръце, заяви прокурорът.

Законът беше приет с мнозинство в парламента, след като Европейският съюз призова Атина да овладее растящите прояви на ксенофобия, които се подклаждат от неофашистката „Златна зора“.

Напрежението на остров Хиос видимо расте от постоянния приток на бежанци и мигранти. Местният общински съвет взе решение за забрана да се строи нов бежански лагер. Неправителствени организации атакуваха казуса във Върховния съд, който разпореди отмяна на общинското решение.

В същото време кметът на острова забрани на неправителствена организация да действа без разрешение на местната власт. Доброволците напуснаха бежанския лагер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна