Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„ПРОЛЕТ 2017“ – 48 конкурс за нова българска поп и рок песен

„Сленг“ спечелиха конкурса „Пролет 2017“, Saint Electrics ще свирят в Грьонинген

БНР Новини
„Сленг“ получиха Първа награда на конкурса тази година.
Снимка: Ани Петрова

На 25 април БНР събра на сцената в Първо студио отличените музиканти от 48-то издание на конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет 2017“.

„Сю Ред“
След направената селекция от жури, съставено от музикални редактори от различни програми на нашата медия, приза „Дебют“ получи групата „Сю Ред“ и песента им Feelings – музика, текст и аранжимент Сузана Стоева.


 


Идеята на този конкурс, който след две години ще отбележи 50-годишен юбилей, е да стимулира музикантите от родната ни сцена да пишат нови песни, да развиват своя творчески потенциал като композитори, текстописци, аранжори и изпълнители. Първа награда тази година получи една много добре позната и обичана българска група – „Сленг“. След нелепата смърт преди около 10 години на вокала на формацията Димитър Екимов, за известно време музикантите от „Сленг“ бяха преустановили работа. Сега групата има нов вокал в лицето на Владимир Михайлов, добре познат от Safo – една друга известна банда. „Сленг“ и тяхната песен „Невъзможни неща“ заема първо място на 48-то издание на конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет 20017“ – музика и текст Владимир Михайлов, аранжимент – „Сленг“.




Група P.I.F.
Песента, заела второ място, е на друга много популярна българска група – P.I.F. Музикантите от P.I.F. също могат да се похвалят с дългогодишна творческа кариера, няколко албума и активна концертна дейност. Сега се представят с авторската си песен „Гнездото“. Автор на музиката и текста е вокалът на формацията Димо Стоянов.




Теодора Радилова


По традиция слушателите на БНР също правят своя избор за нова поп и рок песен на конкурса „Пролет“. На това издание най-много гласове събра песента на Теодора Радилова – „Сутрин“. Тя е по музика, текст и аранжимент на Михаил Недков.




Всяка година БНР кани изявените български музиканти, за да дадат и те своя глас за една от селектираните песни. Това е наградата на музикалната и журналистическата гилдия.

Явор Велчев – Яви
Тази година тя отиде при младия изпълнител Явор Велчев – Яви, за песента Gravitation, музика и аранжимент Константин Свещаров, текст – Явор Велчев.




От години БНР дава специална награда за най-добре представила се група или изпълнител. Това е самостоятелен концерт на една от сцените на фестивала в Грьонинген, Холандия. Досега там са се качвали групи като Der Hunds, които спечелиха тази награда миналата година с песента си „Спомен“, още Д2, Б.Т.Р. и Gravity Co.

Снимка
Тази година най-желаната от всички участници награда получи групата Saint Electrics за песента си Locked in this town. Музика и аранжимент Saint Electrics, текст Гриша Георгиев.




Така че сме в очакване през зимата на 2018-та година в Грьонинген, Холандия, да видим представянето на България от Saint Electrics.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени