Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство повиши леко прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2016-а до 1,5 на сто

Германското правителство повиши леко своята прогноза за икономическия растеж на Германия през настоящата година, но остави без промяна преценката си за растежа през 2018 година.

Икономическото министерство посочи, че германската икономика се намира на солиден път на растеж въпреки глобалната несигурност, добавяйки, че се очаква компаниите в страната да започнат постепенно да инвестират повече с оглед на подобряващия се експортен растеж.

Властите в Берлин вече очакват повишаване на БВП с 1,5% през настоящата година спрямо предходна прогноза през януари за растеж с 1,4 на сто. В същото време обаче прогнозата за икономически растеж от 1,6% за 2018 година остана непроменена, докато според вчерашна информация на Ройтерс, правителството трябваше да повиши с 0,1% и тази своя оценка за експанзията на германската икономика до 1,7 на сто.

Министерството на икономиката отбеляза, че бумът в строителния сектор, дължащ се на рекордно ниски лихви и нарасналите правителствен инвестиции в инфраструктура, допринася за настоящия силен икономически импулс.

От министерството добавят, че високият излишък по текущата сметка на Германия, който е прицел на редица критики от страна на САЩ, ще намалее от 8,3% от БВП през 2016-а до 7,3% през следващата година. Излишъкът по текущата сметка трябва да спадне... не на последно място, поради солидното вътрешно потребление и по-високите цени на суровия петрол, се посочва в изявление на министерството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени