Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: Служебният кабинет не направи големи гафове, но и не успя да се еманципира

Снимка: БГНЕС

Най-голямото постижение на служебния кабинет е това, което се очакваше да свърши – да организира едни демократични и свободни избори. То свърши тази своя основна задача.

Не успя да направи някаква голяма поразия, но, като цяло, останах с впечатлението, че е едно безлично правителство, което е пластилин за моделиране в ръцете на държавния глава.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът Иво Инджов, който оцени положително решението на кабинета да не назначава български еврокомисар.

…А по отношение на тази наредба за интегрирането на бежанците, получили бежански статут в България, тя беше веднъж отменена с едни аргументи и тук вече имаме директна намеса на президента Радев. Ще цитирам казаното от премиера Герджиков: "Желанието на президента е наредбата да бъде отменена" и продължава след това цитата: "Сега, разбира се, ще бъде приета нова наредба". Не успя достатъчно да се еманципира служебното правителство, но то така е и създадено като конструкция. То не може да бъде изцяло еманципирано от държавния глава, независимо кой е той. И тук възниква въпросът: „Ако този институт се запази оттук насетне, дали пък не трябва да се прецезира пред кого той носи отговорност, каква е функцията на министър-председателя и каква е функцията на президента, който го назначава и може да го уволни?”. Това са отворени въпроси, но трябва да има, според мен, дискусия. Според мен служебното правителство дори в българските условия вече си е изпълнило своята роля. То имаше по-голямо значение в първите години на прехода.

Политологът Петър Чолаков допълни, че кабинетът е бил добре балансиран, но също не отличи особено големи постижения:

Аз бих открил два гафа, или две неща, които според мене бяха по-притеснителни. Едното беше, разбира се, смяната на областните управители. Както казват французите, имат един много хубав израз: "Каква бързина. Каква невероятна акуратност" демонстрираха от служебния кабинет да сменят значителна част от областните управители в навечерието на изборите. И вторият гаф, който аз бих посочил и който според мене обаче е значително по-сериозен и който и до този момент остава да витае, не се разбра всъщност каква беше ролята на съдебното министерство в този законопроект, който изтече в медиите и дали този законопроект - става въпрос за уседналостта, дали той фактически е бил нахвърлян от съветниците на президента Радев и след това просто е трябвало да бъде доизпипан тук-там в Министерството на правосъдието. Просто този гаф остава да витае в пространството. Според мен до голяма степен накърни легитимността на служебния кабинет.

Чолаков коментира, че инструмента на служебния кабинет допълнително дава власт и ресурс в ръцете на държавния глава да моделира политическия процес.

Ако трябва да направя прогноза с едно изречение, през следващите години властта на президента в българската политика ще продължи да се засилва именно като функция от тази трайна тенденция към нестабилност - редовни кабинети, които не си изкарват мандата от четири години. Именно поради това се засилва и ролята на държавния глава.

Чолаков изрази притеснение, че кабинетът „Борисов -3“ идва на власт на базата на големи социални  обещания и може да се превърне в техен заложник


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна