Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оневиниха Силвия Дънекова за положителната допинг проба преди Игрите в Рио де Жанейро

Снимка: БТА

Рекордьорката ни на 3000 метра с препятствия Силвия Дънекова бе оправдана за положителната допинг проба дадена преди олимпийските игри в Рио де Жанейро, информира сайта BGathletic.com.

Решението е взето от  дисциплинарната комисия  към БОК, а БФЛА и ли ИААФ имат 14-дневени срок да го обжалват пред Арбитража към БОК или пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Мотивите на комисията са, че НЕ СА НАЛИЦЕ доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила по чл. 2.1 от Световния антидопингов кодекс (САК) от страна на Силвия Дънекова.

Припомняме, че по-рано през годината от Българската федерация по лека атлетика уточниха, че от Международната централа са взели решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по допинг разследването й и затова то е пренасочено към националното тяло – а именно Дисциплинарната комисия на БОК.

Решението е от понеделник. Онеправдана съм. Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми. На чист юридически език – невинна съм. Много исках да видя финал на тази история, защото девет месеца се измъчих. Първо чаках решение на УАДА, те решиха да пренасочат случая ми към ИААФ, а те към БФЛА, от където не могат да вземат решение, а се обърнаха към БОК. От БОК сформираха Дисциплинарна комисия, която се снабди с всички документи по случая ми. Изслушаха ме на 10 април, а в понеделник излязоха с решение, че няма достатъчно доказателства и дори неволно не съм нарушила допинг правилата на УАДА, заяви , Дънекова пред BGathletic.com.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна