Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Крумова: Българинът е загубен в различните видове политически системи

Снимка: БГНЕС
Институтът за политика ще представи резултатите от проучването "Избори след избори". Изследването включва близо 50 въпроса, които проследяват нагласите по ключовите теми от обществените дебати. Българинът е загубен в различните видове политически системи, заяви в предаването "Преди всички" Калина Крумова – изпълнителен директор на института:

В момента ми е изключително приятно да представя едно различно изследване, защото, когато говорим за избори, говорим основно в насока на социологията, т.е. виждаме и предполагат как гласуват българите, но като че ли не си задаваме въпроса "защо" и "как". В случая Институтът за политика, съвместно с Института за изследването на населението и човека в БАН, се опитва да направи точно това. Проучването е национално представително, включва 1200 души от 44 населени места в страната. Отчетохме нагласите на българите, подчертавам, нагласите, не политически, а социално-психологически, в една напълно нова политическа ситуация.

Проучвали сме нивата на отчуждение на гражданите от институциите, нагласите към възможните типове управление, защото малко или много като че ли българинът беше загубен в различните видове системи. Ние това го доказахме с изследването, защото все още си задаваме въпроса "Феномен ли е "10-10" и "15-15", т.е. дали е грешка, или хората наистина са имали тези позиции? Отговорът е, че българинът наистина не разпознава видовете системи, но което е още по-лошото – оказа се, че той не желае и не слуша експертите, т.е. информираното решение го вземат много малко хора.

Разговора на Силвия Великова с Калина Крумова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени