Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договориха нови правила за контрол на газовите доставки в ЕС

| обновено на 27.04.17 в 16:30
Снимка: БГНЕС
Постигнато е съгласие за нови правила за контрол на газовите доставки в ЕС, съобщи Малтийското ротационно председателство на Съвета. Преговорните екипи на правителствата и евродепутатите са договорили принципно споразумение по законодателство, което дава правото на Еврокомисията да наблюдава договорите за доставка на "синьо гориво".

Регламентът за сигурността на газовите доставки задължава фирмите-вносители на природен газ да докладват за сключването на дългосрочни търговски договори, ако те засягат поне 28% от годишното потребление на дадената държава. Ако националните регулатори като българската КЕВР преценят, че има риск за енергийната сигурност, те ще предават информацията на Брюксел.

Ако Еврокомисията види заплаха от съответния договор за сигурността на газовите доставки за засегнатата държава, регион или за целия Съюз, тя ще иска копие от всички детайли по търговския договор.

Зависимостта на България от вноса на газ от Русия и самостоятелно сключеният договор от българските държавни фирми с Москва бе причина за антимонополното разследване на Брюксел, което завърши с предупреждения за огромни глоби срещу "Газпром". Руската държавна компания предложи компромисна промяна в своите договори, за да избегне санкциите.

В днешния договорен регламент се предвижда и план в случай на газова криза със спиране на доставките. Тогава останалите страни от ЕС ще са задължени да се притекат на помощ на пострадалата държава.

Предстои законодателството формално да бъде гласувано от енергийните министри и Европейския парламент идните месеци, а 20 дни по-късно ще влезе в сила с публикуването му в официалния вестник на Съюза.

Експертно мнение по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени