Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Прокуратурата се меси неуместно в големи икономически игри

"ЦУМ гейт" не застрашава бъдещото управление, казва лидерът на "Движение 21"

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Не виждам защо бъдещото управление ще трябва да зависи от "ЦУМ гейт". Самият "ЦУМ гейт" с действащите лица не виждам по какъв начин застрашава правителството. Този коментар направи в предаването "12+3" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева:

По-съществен ми се вижда, че е проблемът с Марешки, който беше подсъдим по дело за рекет във Варненския окръжен съд и по време на президентските, и по време на парламентарните избори, и то в самия край на процеса. При такъв процес изборът на Марешки за заместник-председател на парламента е много скандален… Те се нуждаят от патерицата "Марешки", за да подпрат управлението, което е сериозен морален компромис. Но ако Марешки си мисли, че си е намерил пристан, това ще му бъде проблем.

Връзката между активността на прокуратурата и "ЦУМ гейт" се натрапва, заяви още Дончева, според която се създава впечатление, че главният прокурор си урежда лични отношения:

Главният прокурор по дефиниция трябва да бъде небитов човек, малко по-широко скроен и над нещата. Да се занимава един главен прокурор до такава степен с вестници и карикатуристи, той просто рискува не двама, а 22-ма карикатуристи да му се нахвърлят. Това е неправилен подход.

Припомняйки активността на прокуратурата и по време на предизборната кампания, Татяна Дончева отбеляза:

Да се правят дела от 2005 година на бивши министри на икономиката, това е повече от десет години, на ръба или отвъд изтичане на давността, за действия по управление, които обичайно се случват, означава да вменим на всичките си икономически министри, независимо коя партия ги е излъчила, че те са престъпници по презумпция... Това ми се струва зловещо. Това, което дават като доводи и Трайчо Трайков, и Делян Добрев, и Румен Овчаров, и Петър Димитров, сериозно подкопа разбирането на който и да е нормален човек, че се случва нещо нормално. 

По повод прокурорските проверки и разследвания в НЕК и КЕВР Татяна Дончева подчерта:

Прокуратурата не е падишах от средните векове, която да определя цени на води, на електроенергии. Неслучайно в демократичните времена в икономическия живот важи принципа "Всичко, което не е забранено, е разрешено". Тепърва във връзка с "Овергаз" и "Булгартрансгаз" ще станат ясни още факти, които са свързани с големи икономически игри, понякога наднационални, в които прокуратурата се меси доста неуместно... В КЕВР се изисква и се предполага да бъдат назначени специалисти, които ще имат право на преценка по целесъобразност, затова ние с вас не сме в КЕВР. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени