Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни актьорът Мирослав Косев

4
Мирослав Косев в ролята на мосю Трике в "Евгений Онегин" по А. С. Пушкин
Снимка: театър „Българска армия“
Актьорът Мирослав Косев от театър „Българска армия“ почина вчера след кратко тежко боледуване.
Мирослав Косев е роден на 20 юни 1953 година. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов. Започва творческия си път на сцената на Драматичния театър в Пазарджик, а от 1986 година е един от най-талантливите актьори в трупата на театър „Българска армия“, с участие в над 50 постановки.
Носител е на наградата „Икар 2008“ в категорията „Поддържаща мъжка роля“ за ролята на Сорин в „Чайка“ от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян.
Сред забележителните му роли са още Капулети в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, Мосю Трике в "Евгений Онегин" по А. С. Пушкин, Иванов в “Иванов” от А. П. Чехов, Астров във “Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов, Том в “Стъклената менажерия” от Т. Уилямс, Мати в “Г-н Пунтила и неговия слуга Мати” от Б. Брехт, Захария Койчев в "Да отвориш рана" от Боян Папазов, Княз Фредерик и Княз-изгнаник - "Както ви харесва" от Уилям Шекспир, "Декамерон" по Джовани Бокачо, Кръчмаря в "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов, Марко Петрович в "В полите на Витоша" от П. К. Яворов и много други.
Мирослав Косев участва също в спектакли на Телевизионния театър и в над 25 игрални филма.
Поклонението пред тленните останки на Мирослав Косев е  в събота, 29 април, от 13 часа в столичния храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ (на бул. „Патриарх Евтимий“).

В галерията: Мирослав Косев в сцени от спектаклите "Декамерон" по Джовани Бокачо, "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов и "Много шум за нищо" от Уилям Шекспир (снимки: театър „Българска армия“)
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна