Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много деца в Кюстендилско искат да учат нещо, свързано с изкуства, но няма къде

Снимка: БГНЕС
Полицай, митничар, певица и актриса са сред професиите, към които проявяват интерес част от учениците в Кюстендилско. Това показват наблюденията на Областния център за кариерно ориентиране. 

Кариерните консултанти отиват в клас по план и по график, но и когато ги повикат. Учениците попълват въпросник с около 150 въпроса, ориентирани към 12 професионални направления. По отговорите им се прави обстоен доклад-анализ. При индивидуалната работа има 3 консултации, докато се даде конкретен съвет на ученика какво да избере, започва се от най-малките и се стига дори до кандидат-студентите, казва началникът на центъра Михаела Владимирова.

Оказва се, че в Кюстендил една трета от учениците предпочитат да работят нещо, свързано с изкуствата, посочва консултантът Анелия Стоянова:

За съжаление в Кюстендил нямаме училище по изкуства. Родителите се притесняват да ги изпратят в други градове и желанието за изкуство умира.

С ромските деца положението е по-сложно, признават консултантите:

Общо взето, професии по-обикновени – фризьори, козметици, маникюристки, певици... Те нямат интерес след средно образование да продължат обучението си, казва Анелия Стоянова. 

Репортажа на Кирил Фалин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна