Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: Имах свободата да работя без намеса

Илко Семерджиев
Снимка: БГНЕС

Възрастните хора ще си доплащат плаковите протези на зъботехниците, а Здравната каса ще поема 100% само работата на зъболекарите. Това заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев при отчета за свършената работа:

Законът за здравното осигуряване предвижда единствено покриване на денталната част, не на зъботехническата. Ето защо без никакво доплащане ще бъде услугата при денталния лекар. Ако следващият екип на министерството, който ще има зад гърба си парламент, реши да промени това, може спокойно да помогнат на хората в напреднала възраст.

Дейността на зъболекарите се поема от НЗОК, защото се включи в пакета от основните дейности и за целта се пренасочиха 20 млн. лева от резерва на НЗОК. Как ще могат да се възползват пенсионерите:

На три фази ще се включат хората, които ще имат право на протези. Най-напред ще бъдат от 1-ви юли тези, които са от 75 години нагоре. От 1-ви януари 2018-а ще включим и тези между 70 и 75, а на 1-ви юли 2018-та тези между 65 и 70

В Министерство на здравеопазването не е имало никакви политически пристрастия и имах свободата да работя без намеса, отбеляза здравният министър, като отчете извършената дейност по време на мандата си. Дойдохме в системата с готови мерки и приоритети и така и ще я оставим, допълни той. Заложените приоритети и политики в здравеопазването според Семерджиев ще позволят летящ старт на следващия здравен екип.

Сред постиженията и промените бяха изтъкнати подобряването на нормативната база, началото на нови регистри за болести, отмяната на пръстовия идентификатор, който генеририрал само загуби, но не и спестявания на средства, въвеждането на тригодишни рамкови споразумения при договарянето на ваксини, придвижването на европрограмите, най-вече в спешната помощ и електорнното здравеопазване.

Илко Семерджиев не даде отговор какви са последните решения за съдбата на данните от пръстовата идентификация. Следващата седмица се очаква и междинният доклад от възложената от прокуратурата проверка към главния държавен санитарен инспектор за качеството на питейната вода в страната.

Още за отчета на здравния министър - в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени