Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави без промяна както основните си лихвени ставки, така и насоките за паричната политика в бъдеще

Европейската централна банка остави непроменени основните лихвени проценти и насоките за провежданата от нея парична политика, каквито бяха и очакванията на финансовите пазари, въпреки засилващите се сигнали за ускоряване на икономическото възстановяване в еврозоната.

ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период и далеч след края на програмата за "количествени улеснения", която на този етап трябва да продължи поне до декември 2017 година.

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че от април е започнала да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 60 млрд. евро месечно (спрямо предходния размер от 80 млрд. евро) и това ще остане в сила до края на текущата година, или при необходимост и след този срок, и във всеки случай, докато Управителният съвет на банката вижда устойчив път за инфлацията в еврозоната, отговарящ на нейните инфлационни цели. Тя отново подчерта, че е готова да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност, ако икономическите перспективи в еврозоната станат по-малко благоприятни или ако финансовите условия не съответстват на по-нататъшно устойчиво повишение на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Днешните решения на Централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика бяха напълно очаквани от финансовите пазари, като вниманието на инвеститорите се насочва към пресконференцията на нейния шеф Марио Драги от 15:30 ч. и дали той няма да намекне за предстояща промяна в близките месеци на досегашната позиция на ЕЦБ с оглед на солидния икономически импулс в еврозоната от началото на годината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна