Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимствата на домашното образование

Снимка: pixabay.com
Какви са предимствата на домашното образование и с какво то е по-добро от традиционното училище коментира пред Радио София Петър Порумбачанов, един от защитниците на каузата:

Предимствата на домашното образование са свързани с индивидуалния подход, който родителите предприемат по отношение на образованието на децата си, т.е. подход, съобразен с техните индивидуални таланти, заложби, желания. Така процесът върви по-лесно и е много по-ефективен, когато ти е интересно да учиш. Особено, ако човек успее в ранна възраст да си свърши основната работа, която всеки родител, според мен, трябва да свърши – преди всичко чрез личен пример и много любов, да възпита у децата онова желание за учене, което системата твърде бързо унищожава.

Домашно образование съвсем не означава прехвърляне на конкретна система с обособена методология от училищната сграда в кухнята в дома. Основната идея, презумпцията „домашно“ идва по-скоро от семейството, така че правилният термин е „семейно образование“, изтъкна Порумбачанов: Образование, при което семейството е институцията, която практически ръководи и контролира учебния процес. Оттук нататък нещата започват да имат повече смисъл и се нареждат по друг начин.

Целия разговор на Добрина Добрева с Петър Порумбачанов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна