Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Активността на прокуратурата е конюнктурна, по скрит за обществото дневен ред

Любомир Авджийски: Прокуратурата е инструмент за защита на задкулисието и статуквото

Снимка: БГНЕС

Винаги когато прокуратурата е замесена в скандал, в който трябва да бъде проверявана или разследвана самата тя, за да бъде хвърлен прах в очите на обществото започват някакви проверки, които завършват с фиаско и никога няма осъдени. Всяко от тези гръмки влизания някъде и разследвания е завършило с пълен неуспех. Това каза в предаването "Нещо повече" адвокат Любомир Авджийски, според когото прави впечатление мълчанието на политиците по един от най-големите скандали в съдебната система и фактът, че те не откриват проблем в срещата на главния прокурор със знакови бизнесмени:

Ако не е достатъчно скандално, че главният прокурор се среща с двама мултимилионери, единият от които в ръководството на БСП, че и двамата по същото време са били обект на проверки на прокуратурата, ако това не е достатъчно скандално и за политици и за институции, то третото е, че Сашо Дончев изнася факти, които представляват три отделни състава на Наказателния кодекс... Много интересно защо след като всички се дистанцират от Георги Гергов, няма никакъв проблем в тази среща. 

Имаме министър-председател, който си е избрал главен прокурор и един главен прокурор, който защитава министър-председателя и всички около него докато се брани статуквото, каза още Авджийски:

Прокуратурата от инструмент, който трябва да се бори с корупцията и мафията в България е превърната в инструмент, който защитава задкулисието и статуквото във властта и в икономиката на страната.

Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията посочи, че активността на прокуратурата е на приливи и отливи и това е най-смущаващото в случая:

Имаме една конюнктурна активизация, в моменти, когато трябва да се отвлече общественото внимание от друг проблем, да се упражни натиск в една или друга посока. За съжаление предишните случаи на подобна мобилизация не доведоха до очакваните резултати. Отново смятам, че има друг, скрит за обществото дневен ред, който определя подобна спонтанна активизация в една или друга посока.

Това е част от по-големия пъзел на зависимости между властта и някои големи, ключови играчи в икономическата сфера, и при определено стечение на обстоятелствата това излезе на показ. Не една и две други такива срещи са останали скрити. В момента пред обществото се показва малка част от онова, което остава скрито.

Марков определи настоящата ситуация като ситуация, в която статуквото в държавата не е здраво стъпило на земята и това по думите му до известна степен предпоставя изсветляването на подобни случаи, които при друга конюнктура бързо щяха да бъдат да бъдат потушени.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени