Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на зърното е с 6% по-висока в сравнение със същия период на миналата година

Снимка: архив

Производство от пет милиона и 300 хиляди тона пшеница за новия сезон прогнозира за България Световният съвет по зърното. Цените падат както на световните пазари, така и у нас. След пазара на металите, инвестиционни фондове се очаква да нахлуят и при търговията с пшеница, царевица и рапица, прогнозираха от Софийската стокова борса. Според Световния съвет по зърното производството на пшеница от новата реколта в България се очаква да надхвърли 5 млн. тона. 

Цената на зърното в момента е около 300 лв. за тон, или с 6% по-висока в сравнение със същия период на миналата година.
 
Перспективите пред българския пазар са благоприятни, коментира търговският директор на Стоковата борса Антонина Белопитова

Търговските отношения между Русия и Турция силно влияят на цената на пшеницата в Черноморския регион. В момента водят преговори с надеждата до две седмици отново да почнат търговските взаимоотношения между тези двете страни, което ще подкрепи цените на нашите производители. Другият подкрепящ нашите производители факт е, че Северна Корея изкупува пшеница европейска, така че нашите производители и търговци ще могат да участват в този търг.

По-обширен преглед на темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна