Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдят футболен шеф в Хърватия за източване на милиони долари

Здравко Мамич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебният корупционен процес, който касае най-могъщия човек в хърватския футбол - Здравко Мамич, стартира днес с прочитането на обвинения в незаконното източване на милиони долари от клуба, който управляваше – „Динамо“ (Загреб), както и от държавата. Мамич е бивш собственик на най-популярния клуб в страната, както и футболен мениджър.

Процесът се гледа в Осиек, град на 200 км източно от Загреб, защото са установени приятелски връзки между някои съдии и фамилията Мамич.

Здравко Мамич, по-малкият му брат Зоран - бивш треньор на „Динамо“, заедно с директора на Хърватския футболен съюз Дамир Върбанович и счетоводителя Милан Пернар са обвинени, че са прибрали поне 130 милиона куни (19 милиона долара) от трансфери на играчи и укриване на данъци. Прокурорите са представили доказателствен материал в размер на 3000 печатни страници, а изслушването на свидетели се очертава да продължи в рамките на два пълни дни. Няма яснота колко време ще продължи самото заседание и кога се очаква присъда.

Отделно от обвиненията във финансови машинации и корупция Мамич води съдебни битки на още няколко фронта - нападение над репортери, бой с фенове на трибуните, заплахи над съдии и делегати на мачовете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени