Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски тенис шеф стана „Почетен професор“ в НСА

Шамил Тарпищев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпищев бе удостоен със званието „Почетен професор“ на Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“.  Мотивите за решението са изключително сериозния принос и заслуги на Тарпищев за развитието на тениса в световен мащаб. Като член на МОК той работи за разпространение на олимпийските ценности и идеали за сътрудничество и разбирателство.

Официални гости на церемонията бяха министърът на младежта и спортна проф. Даниела Дашева, кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев и зам.-кметът Велина Белева, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на родната федерация по тенис Стефан Цветков и генералният секретар на федерацията Катерина Генова.

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изчете мотивите за избора на Тарпищев за удостояването му с почетното звание и му връчи медал и грамота. Той изрази надеждите си новият член на Академичната общност да бъде чест посетител на Академията в бъдеще. Тарпищев изнесе лекция на тема „Модерният тенис“. В презентацията си той определи тениса като изключително интелигентен спорт и го нарече „шахмат в движение“. Той описа визията си за съвременния тенис и пътя, по който се вземат решения за промените в него, разкри моменти от своята методика за обучение на млади състезатели и отново заяви силната си привързаност към България и добрата работа с българската федерация по тенис.

69-годишният Тарпищев е едно от светилата в световния тенис. Бил е треньор на националния отбор по тенис на Русия за мъже и за жени в продължение на 20 години, като под негово ръководство руските тенисисти печелят 26 златни медала от европейски първенства. През 1974 и 1976 г. извежда страната до полуфиналите за Купа „Дейвис“, а през 1978 и 1979 г. достига тази фаза и с тима за „Фед къп“. Рекордьор с най-много победи за Купа „Дейвис“ като капитан с 55 успеха. Той е член на Международния олимпийския комитет (МОК) от 1996 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени