Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп все пак няма да оттегли САЩ от НАФТА

Снимка: БТА

Белият Дом увери, че администрацията на Доналд Тръмп няма се оттегля от северно-американското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Изявлението от Вашингтон идва след информации, че американският президент e разглеждал възможността за изпълнителна заповед, с която да оттегли страната от договора.

Дали Тръмп може да извади САЩ от НАФТА с указ не е ясно, но заплахата  в сряда бе достатъчна за лидерите на Канада и Мексико да изразят притеснения и да поискат обяснение. Канадският министър -председател Джъстин Трюдо разговаря с Тръмп по телефона,  а стойността на песото пропадна.

Още от началото на предизборната си кампания  президентът критикува неведнъж международните споразумения на Америка и най-вече НАФТА. Тогава той настояваше, че подписаният през 1994-та договор е “катастрофа“ и е спомогнал за изнасянето на много американски работни места в Мексико. Но сега съобщение от Белия Дом сменя тона с уверението, че президентът се е съгласил да не терминира споразумението и че след разговори между тримата лидери е било постигнато съгласие скоро да се пристъпи към преговаряне на условията, така че те да са благоприятни за всички.

Днес Тръмп написа в Туитър, че взаимоотношенията с двете съседки на Америка са „много добри“ и добави, че изгледите за предоговаряне са „много възможни.“ Държавният глава още каза, че ако не се постигне съгласие НАФТА ще бъде терминиран.

Смесените сигнали около споразумението се появяват няколко дни след като САЩ наложи нови тарифи за внос на дървесина от Канада. Канада от своя страна е наложила нов режим на вноса на млечни продукти от южната си съседка. Междувременно, във вторник Съединените Щати загубиха търговска битка с Мексико. Световната търговска организация реши, че Мексико може да наложи стотици милиони долари санкции на година на САЩ като компенсация във връзка с търговия на риба тон. Става дума за спор, воден в продължение на няколко години и свързан с изискванията на Вашингтон за ловене на риба тон.

Анализатори коментират, че пускането на информация за вероятно изтегляне на Америка от НАФТА може да е било стратегия за демонстриране на сила и оказване на натиск за по-спешно преговаряне на споразумението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна