Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Апостолов: Телевизиите се състезават с интернет без шанс за победа

За една година в Съвета за електронни медии само от неправителствени организации са подадени над 15 сигнала за груби нарушения на правото на личен живот на децата. Това съобщи в предаването "Нещо повече" Георги Апостолов, координатор на програмата "Безопасен интернет":

Обичайно сигналите са свързани с криминални прояви или насилие, като децата жертви или деца извършители биват идентифицирани. Част от телевизиите пускат филтри за замъгляване на лицата, но това не е никаква защита, защото детето може да бъде идентифицирано по много други признаци. В такива случаи се получава вторично травмиране на детето жертва.

За съжаление дори вървим в посока допълнително намаляване на тези защити, отбеляза експертът относно заниженото съобразяване с правата на децата от страна на доставчици на медийно съдържание:

Бяхме свидетели на драстични нарушения от типа на разпитване от репортер на малолетно момиче, което е станало свидетел на загиването на по-малкото братче при автомобилна катастрофа, и се разпитва на самото място на катастрофата, с въпроси от типа: "Ти видя ли кръвта".

Консултирането на нов европейски нормативен документ в тази област всъщност е предложение за подмяна на съществуващата директива за аудио-визуални медийни услуги, уточни Георги Апостолов и допълни, че се препоръчва по-строг контрол от страна на държавите-членки върху медийното съдържание, което може да бъде вредно за деца и за първи път се засяга темата за интернет:

Големият проблем за спадането на стандартите - журналистически и етични - в големите телевизионни мрежи, е че те се втурнаха да се състезават с интернет. Вместо телевизиите да се ориентират към поднасяне на качествено, проверено, съобразено не само с правата на децата, но и с интересите на тази аудитория, те се състезават с интернет, на едно поле, на което не могат да имат победа.

Директивата цели да наложи правила и на най-големите разпространители на съдържание, но оставя доста голяма свобода на националните правителства, препоръчва се да се разработят етични кодекси за медийните доставчици и отговорността се прехвърля върху държавата. Така че какво ще се случи в България, когато тази директива бъде приета, все пак си зависи от нас и националната политика.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени