Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет музикални състава представят "Военен реквием" на Бритън

Бенджамин Бритън в катедралата в Ковънтри преди премиерата на „Военен реквием“ през 1962 г.

Над 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, Смесения хор на БНР и Детския радиохор ще изпълнят “Военен реквием” от Бенджамин Бритън на 9 май, вторник, от 19.30 часа в зала “България“. Диригент на мащабната продукция ще е Росен Гергов, а солисти ще са сопраното Александрина Пендачанска, младият английски тенор Магнус Уокър и немският баритон Карстен Мевес.

"Военен реквием" е сред най-известните произведения на Бритън и е силен отзвук от пораженията от Втората световна война. Творецът се вдъхновява от английския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите на Първата световна война.

Моята тема е войната и страданието от войната. Поезията лежи в песента…Има само едно нещо, което един поет може да направи днес: да предупреждава, се казва в поемата "Днес" на Оуен.

Музикалното произведение е написано и изпълнено през 1962 година - двадесет и две години след разрушаването от германските бомбардировки на катедралата в Ковънтри (Великобритания). Премиерата на Бритъновата творба се е състояла в наново построения храм, издигнат до руините на стария. Идеята на Бритън за първото изпълнение била соловите партии да бъдат представени от певци от враждуващи по време на войната страни – СССР, Германия и Великобритания. Проектът не се осъществява, тъй като съветското сопрано не могло да присъства. В крайна сметка композиторът избира за солист на премиерата немския баритон Дитрих Фишер-Дискау, което в разрез със събитията от Втората световна война, било знак на помирение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!