Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат е превърнал наследствената си къща в село Бориславци в исторически музей

Снимка: БГНЕС

Христо Чолаков, който е адвокат по професия, но страстта му е българската история, е превърнал семейната си къща хасковското село Бориславци в музей, в който е събрал над 50 хиляди експоната.

Идеята за музея се зародила през 2004 година, когато заради ремонта на старата семейна къща станало ясно, че традиционни битови предмети, които не могат да бъдат част от съвременния интериор, има опасност да отидат на боклука и да бъдат унищожени.

И тогава събрах всички тези смятани за ненужни вещи  и започнах от един килер - едната стая беше пригодена като килер, и постепенно този килер се изпълни. Тогава моите баба и дядо гледаха добитък, занимаваха се със земеделие, и от помещенията, които бяха кошара за дребния добитък, обор за едрия добитък и плевня за слама ги преустроих в музей, като запазих автентичността на сградите. 

Исках да ухае на бит, да ухае на история, да ухае на традиции - целият този музей. И постепенно хората започнаха да правят и дарения, за да се стигне до днешно време - над 50 хиляди експоната, които са разположени в няколко помещения.

Чолаков има изключително богата етнографска сбирка, тематични колекции "История и археология" и "Нузиматика и минералогия", както и много ценни фотографски експонати.

Цялото интервю с Христо Чолаков, който е автор и на поредица книги, свързани с българската история и българския дух, чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна