Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват “Дни на българската култура”

Снимка: Българско училище в Пафос

От днес в Кипър започват "Дни на българската култура". Празниците, които се провеждат за десета година, продължават до средата на юни.

Българските културни празници се организират от Съюза на българите в Кипър, под егидата на българското посолство, с прояви в четири града на острова – Пафос, Никозия, Лимасол и Паралимни. Те се откриват тази вечер в град Пафос с фотоизложба със снимки от България, чиито автори са Ивет Пъшева и Иванка Димитрова. 

Програмата на десетото издание на българския фестивал включва концерти, поетичен спектакъл, художествени изложби. В тях участват български музиканти, изпълнители, актьори, художници, които живеят и творят на острова. На български киновечери нашите сънародници и кипърските приятели на България ще могат да видят филмите “Докато Ая спеше” и “Пътешествие с тракийските царе“. Постановката “Пиянството на един народ – глас, светлина и слово“, посветена на 141-годишнина от Априлското въстание, ще изнесат в Никозия учениците от българското училище “Народни будители” в град Паралимни.

Централното събитие за честването на 24 май тази година ще събере сънародниците ни в Пафос, който е “Европейска столица на културата 2017”. Така българската култура ще бъде представена и като част от неговата програма.

Една от най-вълнуващите прояви, посветени на светите братя Кирил и Методий, ще бъде празничната манифестация, която ще се проведе за първи път в Кипър. В шествието в Никозия ще участват деца от българските училища на острова, като то ще завърши с концерт. С българските културни празници тази година се отбелязва и 10-годишнината от създаването на две от българските училища на острова – българското училище в Пафос и училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени