Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки“: Мария Антония Валпургис

Портрет на Мария Антония Валпургис Баварска от Антон Рафаел Менгс (1752 г.)

Мария Антония Валпургис Симфороза Баварска е родена на 18 юли 1724 г. в Мюнхен, умира на 23 април 1780 в Дрезден. Тя е баварска принцеса от фамилията Вителсбахи, чрез женитба става курфюрстиня на Саксония. След смъртта на съпруга си Фридрих Христиан е регент в продължение на 5 години до навършване на пълнолетие на сина им Фридрих Август I, бъдещият първи крал на Саксония, получил прозвището Справедливи. Мария Антония Валпургис е уважавана като меценатка на изкуството, композиторка, художничка, поетеса, пианистка и певица.
Като първородно дете на Карл VII Албрехт, крал на Бохемия, курфюрст на Бавария и император на Свещената Римска империя (1742-1745) и Мария Амалия – дъщеря на император Йозеф I, австрийска ерцхерцогиня, баварска херцогиня, курфюрстиня на Бавария, кралица на Бохемия и свещена римска императрица, Мария Антония има политическа значимост, тя представлява интерес за много европейски князе. Разбира се, за образованието й няма и съмнение, че е възможно най-доброто за епохата в областите живопис, поезия и музика.
През 1747 г. е приета в „Академия дел’Аркадия“ в Рим и взема псевдонима „ЕТПА“ (Ермелинда Талеа Пасторела Аркадия). И въпреки че публикува под псевдоним двете й опери са радушно приети в дворцовите театри на цяла Европа. Прочутият музикален критик Чарлз Бърни в книгата си „Съвременното музикално състояние в Германия, Холандия и Обединените провинции“ (1773) оценява и хвали втората ѝ опера „Талестри, кралицата на амазонките“, както и певческото ѝ участие в постановката. Философът и музикален теоретик Антонио Екзимено Пуядес включва ария от „Талестри“ в своя трактат от 1774 „За произхода и правилата на музиката“, редом с музикални примери от Палестрина, Нанини, Клари, Перголези и Корели.

четвъртък, 4 януари, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна