Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Не си представям Заев да отиде на лидерската среща след това, което му се случи снощи

Ал. Йорданов: Няма логика албанците да са добри, когато са в коалиция с ВМРО, а лоши - когато вече не искат

Анализаторите твърдят, че председателят на парламента в Скопие е имал законово право да произнесе речта си на албански

Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Македония е непредвидима. Политическата криза в страната продължава твърде дълго – над 2 години.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ бившият председател на НС и бивш посланик на България в Скопие Александър Йорданов. Той подчерта, че корените на кризата са много по-дълбоки от това неразбирателство между македонци и албанци, което се вижда на повърхността.

След гражданския или военен конфликт през 2001-ва година бяха осъществени много промени в Конституцията на държавата. Тези промени взимаха аргументи от факта, че беше прието, че броят на албанците в Македония е в рамките на 20-25 процента. Тогава именно се прие, че албанският език, албанските символи, те ги наричат партийни символи, но практически съвпадат със знамето на държавата Албания, могат да функционират в регионите, в които албанците са над 20 процента. Този процент се взе като аргумент и за участие в държавни институции. По-късно се въведе и правилото в парламента албанците да могат да си говорят на албански език и това не е от вчера, не е от онзи ден.

Албански председател на парламента има законовото право да говори на албански език, подчерта Йорданов и изтъкна, че не е правилно проблемът да се разглежда като етнически:Снимка

В никакъв случай не е провокативно, защото това е законно. Така са приели самите македонци. Обръщам внимание, че този новоизбран председател на парламента е бившият военен министър, доскоро, на Република Македония и 8 години народен представител и военен министър в кабинета точно на ВМРО-ДПМНЕ с премиер Никола Груевски. Няма логика албанците да са добри, когато са в коалиция с ВМРО, а да са лоши, когато не искат повече да бъдат в коалиция с тази партия и да им се приписват същевременно неща общо като албанци, без да се вижда и разликата между тях като политически сили, като идейни ориентации.

Най-голямата албанска партия - Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети, която е била коалиционен партньор на Груевски, по ориентация е социалдемократическа партия, а не крайнодясна. Тази партия в момента иска да направи съюз със Социалдемократическия съюз на Македония – тоест, да действа идеологически, а не етнически, изтъкна Йорданов.

Много е важно да се отхвърли етническото обяснение на политиката и етническата карта, с която се работи в политиката, защото това е опасно за сигурността, за Балканите. Изобщо може да стане опасно и за Европа, ако за политиката се мисли през етнически категории.

Коста ФилиповЖурналистът Коста Филипов– дългогодишен кореспондент на БНТ в Македония - коментира, че не очаква срещата на президента Иванов с лидерите на парламентарно представените партии в Македония да се състои:

Не си представям лидерът на Социалдемократите, на цялата опозиция, Зоран Заев, след това, което му се случи снощи, днес да отиде да търси решение на политическата криза в този иначе популярен традиционен формат "лидерски срещи", каквито се правят много в Македония, особено в кризисни ситуации.

Филипов също подчерта, че председателят на парламента е имал законово право да произнесе речта си на албански.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна