Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединена Ирландия в ЕС след Брекзит?

Снимка: www.capital.ro

„Файненшъл таймс“ твърди, че европейските лидери могат да признаят обединена Ирландия, което ще позволи на Северна Ирландия да се присъедини към ЕС след Брекзит.

Споразумението от Разпети петък през 1998 година позволява гласуване за обединение, стига да има достатъчно основание за подобен вот. Експерти твърдят, че ситуацията е подобна на тази с Източна Германия, на която бе позволено да влезе в Европейската общност след падането на Берлинската стена.

Министър-председателят на Ирландия Енда Кени настоя за добавяне на тази клауза в преговорите за Брекзит. Дъблин би желал да избегне прекъсване на пряката връзка със Северна Ирландия, защото това ще навреди на ирландско-британската търговия, но в същото време иска да бъде ключов играч в преговорите. Близо 56 процента от гражданите на Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС на референдума през юни миналата година. Проучване на общественото мнение, проведено наскоро обаче показва, че само 22 процента са за обединена Ирландия, като 62 на сто са щастливи да останат част от Обединеното кралство. Картината обаче може да се промени в зависимост от хода на преговорите за Брекзит.

Правителствен източник, пожелал анонимност, е заявил за „Файненшъл таймс“, че позицията на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство, съгласно конституцията, се основава на пълното и свободно съгласие на гражданите на провинцията. Според него,  британското правителство винаги е спазвало принципа на доброволното съгласие по отношение на бъдещето на Северна Ирландия. Очаква се въпросът да бъде засегнат на утрешната среща на лидерите на ЕС в Брюксел, на която трябва да станат ясни насоките по Брекзит.

„Гардиън“ твърди, че е видял, че в проекто-програмата на срещата е записано: Европейският съвет приема, че в съответствие с международните закони, цялата територия на обединена Ирландия трябва да е част от ЕС, в случай че ирландците се обединят.

„Дейли мейл“ окачестви новината като заговор на европейските лидери да обединят Ирландия чрез референдум и да запазят Ълстър в ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени