Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осми Международен фестивал "Златен кукер"

Надежда Славова: В изкуството трябва да бъдем заедно

205 заглавия, от тях 25 български, избрани между 1117 от 87 страни. Това е част от програмата на 8-ия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", който ще се състои от 1 до 7 май. Неговият организатор Надежда Славова е убедена, че съвременната анимация върви напред, а основен принос за това имат младите в киното.  Категорична е, че изкуството ще спаси света, а тази негова мисия може да се осъществи само, когато сме заедно.

Сред българските гости, поканени да водят майсторски класове са Симеон Сокеров, Мая Бочева, Николай Михайлов. От чуждите аниматори Збигнев Жмудзки ще разкрие тайните на куклената анимация, а Ник Фелпс - как от образ и звук се създава цялостна картина.

За да покажат, че анимацията е жива и има своето място, организаторите канят столичани и гостите на града в 19:00 ч. на 1 май пред "Сити Марк Арт Център" (бившето кино "Левски"), за да се включат в карнавалното шествие за откриването.

Две са фестивалните локации: прожекциите, както и откриването и закриването са в "Сити Марк Арт Център", а майсторските класове и изложбата "Анимацията е вълшебство!" ще са в Приложния факултет на Националната художествена  академия (на "Цариградско шосе", на гърба на зала "Универсиада").

Чуйте повече в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени