Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: За момента имаме само становището на междуведомствената комисия за новите изтребители

Снимка: БУЛФОТО

Към момента е налице единствено становището на междуведомствената комисия за придобиване на нови изтребители за бойната ни авиация, като класацията на предоставените оферти се базира на  утвърдени критерии и показатели. Това заяви пред журналисти в Авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев.  Изявлението му е в отговор на въпрос дали очаква новото правителство да ревизира предложението на служебния кабинет:  

Това е военно-техническата експертиза по три основни групи критерии - оперативни, финансови и времеви. Оттук нататък решение на правителството е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с някакво друго политическо решение. Ако ще има такова политическо решение, което ще прегази военната експертиза, да излязат и да го кажат. Така се прави.

В сряда правителството прие протоколно решение, в което се съдържа становището на комисията към Министерството на отбраната за закупуване на нови изтребители. В него   на първо място от подадените оферти е класирано предложението от Швеция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна