Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Събитията на Балканите вероятно ще увеличат възприятието за рисковост сред инвестиционната общност

България ще бъде по-зле засегната от Румъния и Сърбия

Георги Ганев
Снимка: БГНЕС

Събитията на Балканите и най-вече в Македония вероятно ще доведат до увеличаване на възприятието за рисковост на региона в очите на световната инвестиционна общност. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ икономистът Георги Ганев – програмен директор на Центъра за либерални стратегии и допълни:

Това означава, че всички страни ще бъдат негативно засегнати от гледна точка на желания на инвеститори да влизат в тях. Тези инвеститори, които вече са тук, най-вероятно ще се отнесат много по-хладнокръвно, защото те са много по-добре запознати с нюанси в контекста. От гледна точка на инвестициите, да не забравяме че през последните години, това вече е вътрешнобългарски проблем, ние се справяме по-зле да речем от Сърбия и Румъния, и като абсолютна сума на привлечените чужди инвестиции и като съотношение към общата стопанска активност. Ако се стигне до такова влошено възприятие, България ще бъде по-зле засегната, защото очевидно изглежда по-малко привлекателна от двете ни съседни страни.


На теория, чуждите инвестиции могат да бъдат и отрицателни, ако излизат повече активи, отколкото влизат, изтъкна експертът, който оцени общото състояние на икономиката ни като „изненадващо добро предвид външните проблеми и предвид вътрешната нестабилност“.

Българският бизнес е готов за промяната на регламентите за еврофинанисране според плана „Юнкер“, в който се разчита на нисколихвени заеми, коментира Ганев. Причината е, че бизнесът у нас е свикнал да разработва планове, а и да плаща доста по-високи лихви от тези, с които работи европейският бизнес, коментира  експертът.

Очаквам, както сравнително активно участват в плана български предложения, това да се случи.  Доколкото разгледах 10-те български проекти, поне 3-4 от тях са стратегически. Проектът на
EСО, който се явява в ролята си на бизнес, макар и държавен, туристическият проект, който е с гръцка фирма, газовият проект…. Някои други повече ми приличат на бизнес проекти, но това, което очаквам, е постепенно, с новата рамка, която ще е след 2020 година, да започне да се усеща, дай Боже, български общини да започнат активно да участват.  Един от големите плюсове на плана „Юнкер“ и на тази нова философия, която ще бъде след 2020 година, е, че няма нужда да минаваш през собствена си столица, а направо си кандидатстваш за финансиране пред хора, които не са „оцапани“ пред нашите си, вътрешни, политически мърляви игри.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени