Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев: България се надява да се намери политическо решение на конфликта в Македония

До края на годината се очаква договорът за изграждане на многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС да бъде подписан

| обновено на 29.04.17 в 16:05
Снимка: БГНЕС

България се надява да се намери политическо решение на конфликта в Македония.
Това каза  във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който присъства на празника за 100 годишнината на военноморската авиация.

Вицепремиерът Стефан Янев обясни: 
Никой няма интерес от етническо напрежение, от сцени, на които бяхме свидетели преди две вечери в македонския парламент. Надяваме се, разумът да надделее, да седнат на масата да се разберат по подходящ начин, който е в интерес на всички македонски граждани.
По въпроса за ситуацията в Турция Янев каза:
След референдума в Турция, може да се каже, че ситуацията е различна. Процесите, които се случват там са вътрешни за тази държава. Има различни оценки, че някои от действията са в противоречие с добрия тон на практиките в демократичните държави. Но да оставим този шум да премине и да се прецени, какво ще се случи в следващите дни. За нас от първостепенна важност са добросъседските отношения и тези събития да не влияят на нашата сигурност за страната.

Министър Янев каза, че няма състезание между отделните видове въоръжени сили, относно придобиването на нова техника и проектите за многоцелевите патрулни кораби за ВМС и за изстребителите вървят паралелно. Стефан Янев и контраадмирал Митко Петев, командир на Военно-морските сили, валидираха пощенска марка, посветена на 100-годишния юбилей на Военноморската ни авиация, който се отбелязва днес.

До края на годината се очаква договорът за изграждане на многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС да бъде подписан, заяви контраадмирал Митко Петев.
Факт е, че служебното правителство взе като решение на Министерския съвет, необходимата стъпка за уреждане на начина, по който да се проведе тази процедура, след като са уточнени юридическите въпроси. Гарантирана е финансовата подкрепа. На лице е политическата воля и всичко това ще се случи. Да поздравя и нашите морски авиатори със 100-годишнината, защото те винаги са елитен род сили. Те споделят мечтата на всички моряци, да кацат на нови кораби, което ще стане факт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени