Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ - Плевен настоява за оценка на въздействието върху околната среда в Голяма Желязна

Снимка: РИОСВ Враца

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен иска да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда по повод на инвестиционното предложение за добив на строителни материали в района на троянското село Голяма Желязна.  

Изграждането на кариера край селото и в непосредствена близост до язовир Сопот предизвика недоволство и притеснение сред жителите на селото и общинското ръководство.

Според писмото изплатено от инспекцията по околната среда и водите в Плевен до община Троян, има вероятност изграждането на кариерата да окаже значително отрицателно въздействие върху популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона "Васильовска планина".


Въпреки несъгласието на общината и жителите на Голяма Желязна, според които каменната кариера ще замърсява околната среда и селото, с което здравето на хората ще бъде застрашено, а взривовете ще са в опасна близост до язовирната стена, становищата на РЗИ-Ловеч и Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен са за допустимост на инвестиционното намерение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна