Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп смята, че Китай оказва натиск на Северна Корея заради програмите й за въоръжаване

Папа Франциск призова трета страна да посредничи между Пхенян и Вашингтон, за да се избегне ескалация на напрежението

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп изрази пред телевизия Си Би Ес увереност, че китайският му колега Си Цзинпин вече оказва натиск на Северна Корея във връзка с програмите й за ракетно и ядрено въоръжаване.  

В интервю за телевизията Тръмп заяви, че нито той, нито китайският ръководител няма да са радостни, ако Пхенян извърши ядрено изпитание. На въпрос дали това означава военни действия американският президент отговори: Не знам. Ще видим. 

Междувременно негов съветник е потвърдил, че остава в сила сегашното споразумение за разноските по разполагането на системата за противоракетна отбрана в защита на Южна Корея. Американският президент каза тази седмица, че иска от Сеул да плати за за системата, но му напомниха, че Вашингтон е поел ангажимента да покрие разноските.  

Папа Франциск призова трета страна да посредничи между Пхенян и Вашингтон, за да се избегне ескалация на напрежението и опасността човечеството да се озове на ръба на война.  Главата на Римокатолическата църква изрази готовност да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на неговото посещение в Европа. Засега във Ватикана не е постъпвало искане от американска страна за провеждане на такава среща. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени