Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според КНСБ средна заплата от 1500 лева през 2021 година е напълно постижима цел

Пламен Димитров: Очаквам рестарт на тристранния диалог

Според лидера на КНСБ системата за социално подпомагане трябва да бъде реформирана, но без да бъдат намалявани средствата, а най-бедните пенсионери е добре да получат добавка не чрез пенсионната, а през системата за социални плащания

| обновено на 30.04.17 в 15:01
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Оставам с впечатление, че бъдещият министър на труда и социалната политика ще бъде излъчен от ГЕРБ, добре е той да не бъде политическа номинация, а човек от системата. Това каза в предаването „Неделя 150“ Пламен Димитров, президент на КНСБ.


"Обединените патриоти" заявиха, че нямат готовност да предложат кандидат в сферата на труда и социалната политика – така Димитров отговори на въпроса дали от КНСБ подхождат с известно недоверие към варианта представител на "Обединените патриоти" да оглави социалното ведомство. 


Очаквам рестарт на диалога в Националния съвет за тристранно да започне още преди формирането на новата управленска програма, подчерта още Димитров:

В началото на това управление, при тези външни фактори, е нужна национална отговорност повече отвсякога. И тя може да бъде дадена в аванс, ако има кой да я поеме. Ако няма кой да я поеме, ние сме си на мястото, където винаги сме били – в нашата опозиционно-конструктивна, но все пак критикуваща и предлагаща решения роля, посочи лидерът на КНСБ. 


Пламен Димитров каза още, че според синдиката средна заплата от 1500 лева през 2021 година е напълно постижима цел, като припомни, че за миналата година ръстът на този показател е 10,5 процента. 70 на сто от българските работници обаче получават заплата под средната:

3002 лева, за да бъда точен, е най-високата заплата в сектор "Информационни технологии" за миналата година - средната при това. Сами разбирате, че ако вземем другите сектори, ниско платените, даже не учителите, защото техните заплати са вече 800-900 лева средно - не казвам, че са високи, но не са 500 лева, на колкото са все още шивачките, и много други за съжаление, в търговията, в услугите, туризма.

Начинът, по който "Обединените патриоти" предлагат увеличаване на пенсиите, поставя под въпрос пенсионната система и справедливостта, смята Пламен Димитров:

Предупредихме още по време на предизборната кампания, че предложението на патриотите за начина, по който искат да се увеличават пенсиите, поставя под въпрос цялата пенсионна система и справедливостта в нея. Системата за социално  подпомагане трябва да бъде реформирана, за да бъде ефективна, отбеляза синдикалният лидер относно един от най-обсъжданите въпроси при конструирането на бъдещия коалиционен формат, като допълни:
 
Реформата на системата на социалното подпомагане, според мен е нещо, което също не личи в управленските приоритети, но няма алтернатива - трябва да бъде направена час по-скоро. И не говоря тук за намаление на парите, напротив, този милиард и двеста милиона, които отиват към системата за социално подпомагане трябва да бъде увеличен, но трябва да бъде ориентиран към тези, които трябва да получат пари. И през тази система трябваше, всъщност да получат пари бедните пенсионери, а не през пенсионната система, в която трябва да се спазва правилото: "Колкото си внесъл, толкова получаваш".

Дигитализацията и новите форми на труд ще бъдат на фокус като една от основните теми на предстоящия конгрес на КНСБ, обясни още Пламен Димитров в ефира на "Хоризонт". Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна