Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей отхвърли намеренията на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за втори референдум за независимост

Тереза Мей
Снимка: EPA/BGNES

Британският премиер Тереза Мей отхвърли намеренията на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за втори референдум за независимост, ако Шотландската национална партия спечели изборите в Шотландия.

Британският премиер отхвърли твърденията на Никола Стържън, че нейната съпротива срещу нов референдум ще стане на „пух и прах“, ако Шотландската национална партия спечели мнозинството от депутатските места в Единбург. Тереза Мей допълни, че ще позволи повторен вот, само ако има явни доказателства, че шотландците желаят референдум, а това в момента не се потвърждава от проучванията на общественото мнение.

Тереза Мей, която прекара съботния ден в обиколки из Шотландия, заяви, че „целта е да се изгради по-обединена и по-сигурна нация, а това означава да се вземат мерки срещу сепаратистите, които искат да разединят страната“. Макар и последната анкета да отчита известно подобрение на основната опозиционна Лейбъристка партия, консерваторите на Тереза Мей все още разполагат с достатъчно преднина, която да им гарантира убедителна победа в общите избори на 8 юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени