Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Добрев: Държавата се управлява само от скандали

Кирил Добрев
Снимка: БГНЕС

Не сме спрели Деница Златева. Тя сама взе своето решение. Тя в края на краищата не е крепостен селянин някой да решава вместо нея. Чисто морално не е имала никакви колебания да остане в правителството. Политиката не е фетбол да се трансферираме от един отбор в друг. Жалко за тези, които наистина го правят.

Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Кирил Добрев от парламентарната група на левицата, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП. Той заяви, че е рухнал митът за "Евро Бойко":

Борисов, с предложенията си към Златева, и с предложенията си към Корнелия Нинова да бъде председател на Народното събрание, просто се опитва да подчини БСП. Това няма да стане.

В коментар по т.нар. "ЦУМ гейт" и замесения в него Георги Гергов, Добрев посочи:

Тази държава се управлява само от скандали. БСП реагира така, както трябваше. Като опозиция всеки ден се борим за доверието на хората и в ситуация в която доверието към нас е разклатено сме длъжни да вземем мерки. Политическата реакция на БСП беше точна и навременна. В този ситуация това беше единственото възможно решение и то е справедливо. След като се разплете целия този скандал, имиджът на господин Гергов няма да пострада от това. Важно беше БСП да покаже, че може да действа бързо и да взима решения, които да са уместни. 

Това е големият проблем – с „имунитетите“ и имунитетите. Никога, когато си политик, не трябва да ползваш такава политическа индулгенция и да не бъдеш обект да каквито и да е разследвания, това, че си политик, да те оправдава. 

За политическата отговорност не е необходимо време, както за прокуратурата да си свърши работата по разследването, така Добрев очерта казуса с влизането на прокуратурата в Агенция "Пътна инфраструктура" и разследваната обществена поръчка за отводняване на АМ „Марица“:

Въпросът е какво правеше Бойко Борисов през тези 11 месеца и защо мълчеше? Защо никой към днешна дата не носи политическа отговорност за това, което се случва? БСП имаше проблем с Гергов и го решихме. Какво правим с проблема с пътищата, с Лиляна Павлова? Лазар Лазаров каза, че за всичките анекси, за всички процедури е информирал своя пряк ръководител Лиляна Павлова. Тоест, тази уредена поръчка, в която са откраднати 50 милиона – Лиляна Павлова го е знаела. Искам да знам Лиляна Павлова информирала ли е Бойко Борисов. Защото магистралите са гордостта на премиера. Той си ги носеше като значка на ревера. Ако в един момент Лиляна Павлова отново бъде министър на регионалното развитие, то Лиляна Павлова ще се наложи да проверява Лиляна Павлова какво е правила  в Агенция „Пътища“. Това е възмутителното.

БСП ще бъде градивна, остра опозиция, на моменти с много алтернативни предложения. На ход са парламентариситте от поколението, родено през 80-тте години, каза още Кирил Добрев.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна