Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Евентуална война между САЩ и Северна Корея може да предизвика масова гибел

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова за международно посредничество за облекчаване на напрежението между Съединените щати и Северна Корея, свързано с ядрената активност на Пхенян, предаде Ройтерс. Папата предупреди, че кризата може да предизвика опустошителна война, в която "голяма част от човечеството" ще бъде унищожена:

За тези ракети в Корея се говори вече дълго. Но сега изглежда, че ситуацията се е нагорещила прекалено. Винаги призовавам към решение посредством дипломация заради бъдещето на човечеството. Една мащабна война днес ще унищожи голяма част от човечеството и културата. Би било ужасно, не мисля, че човечеството днес ще може да го понесе. Погледнете страните, в които има война - в Близкия Изток и Африка, в Йемен... Нека спрем и намерим дипломатическо решение. ООН трябва да възстанови лидерската си позиция, защото прекалено се е разводнила.

Папа Франциск даде за пример като трета страна Норвегия, която би могла да играе ролята на медиатор между Северна Корея и Вашингтон:

Ще призова страните, засегнати от кризата със Северна Корея, както съм призовавал лидери от различни места, да работят на пътя  на дипломацията. Има много медиатори в света, като например Норвегия. Не може да обвините Норвегия в диктатура. Норвегия е винаги готова да помогне. Тя е само пример, има още много. Правилният път е пътят на преговорите и дипломатическите решения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна