Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турската офанзива срещу сирийските кюрди ще продължи

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще продължи с военните действия срещу кюрдските активисти в Ирак и Сирия и че американската подкрепа за подобни групи "трябва да приключи". Той допълни още, че ще обсъди този въпрос на срещата си с американския президент Доналд Тръмп следващия месец:

Много ни натъжава фактът, че американски знамена се вееха на конвоя на организацията на тези плъхове - сирийските кюрдски отряди за народна самоотбрана. Процесът, започнал по време на мандата на г-н Обама, продължава и днес. Това трябва да приключи. А ако не - проблемите в района ще продължат, а САЩ също ще бъдат обезпокоени.

САЩ осигуряват въздушна и обща подкрепа за кюрдските сили, които воюват с "Ислямска държава". Турция, която е член на НАТО, счита сирийските кюрди за продължение на турското кюрдско бунтовническо малцинство и ги бомбардира миналата седмица. Оттогава американски войници патрулират по границата между Сирия и Ирак.

Ердоган заяви, че Турция "ще бъде принудена да продължи" с офанзивата си:

Ще бъдем принудени да продължим с офанзивите си, като тази, която стана в Синджар. Няма да казваме дата и час. Но ще знаят, че турските военни могат да отидат на подобни места по всяко време. Те трябва да живеят в страх, вместо ние да живеем в тревога.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна