Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва офанзива на подкрепяния от САЩ сирийски сили срещу позициите на ИДИЛ в град Табка

Отман ал Ганми: До около месец битката за Мосул ще приключи

| обновено на 30.04.17 в 20:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепяният от Съединените щати кюрдско-арабски алианс настъпва срещу позициите на Ислямска държава в ключовия град Табка в близост до бастиона на джихадистите Рака в Северна Сирия. Това предаде Франс прес, като се позова на Сирийската обсерватория за човешки права.

В момента Сирийските демократични сили контролират половината от Табка, включително Стария град. Джихадистите оказват ожесточена съпротива, като използват камикадзета и коли-бомби в опит да спрат настъплението.

Офанзивата започна в началото на април с въздушната подкрепа на огляваваната от Съединените щати коалиция. Такба се намира на 55 км от Рака и служи като командна база на Ислямска държава. Там се намира и най-големият затвор на джихадистите.

Междувременно началник-щаба на иракската армия Отман ал Ганми, цитиран от Ройтерс, прогнозира, че битката за Мосул ще приключи до три седмици.

Между 200 и 300 бойци от ИДИЛ все още държат под контрол Стария град и някои квартали. Според ООН стотици хиляди местни жители са фактически заложници без достатъчно храна и вода и без медицинско обслужване. 400 хиляди успяха да избягат от района на бойните действия, които продължават вече половин година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!