Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство се отчете за дейността си

| обновено на 02.05.17 в 14:17


В четвъртък служебното правителство ще предаде управлението на третия кабинет на Бойко Борисов, потвърди служебният премиер Огнян Герджиков. Той даде добра оценка на организацията и провеждането на изборите и работата по подготовката на българското председателство на ЕС.

Изборите на 26 март са преминали при добра организация. Това отчете служебното правителство. 

Вицепремиерът Стефан Янев, който отговаряше за организацията на изборите, посочи:

Изборите преминаха при много добра организация и в този смисъл те постигнаха това, за което беше създаден и координационният механизъм и отговорностите на МС, а именно провеждането им по такъв начин, че да не създават някакви съмнения за манипулация, нечестност, неравнопоставеност и всичко останало.

Министърът на отбраната Стефан Янев коментира още покупката на нов изтребител за армията, като заяви, че служебното правителство не е предрешило избора за покупката. Той уточни, че служебният кабинет е следвал процедура, предвидена с решение на предходното правителство:

Това решение казва, че съответните предложения на фирмите трябва да бъдат дадени до 15-и март. До края на април тези предложения трябва да бъдат оценени  съответният протокол на експертната работна група. След това МС да вземе решение за сформиране на нова работна група за провеждане на преговори с избрания победител. Този протокол не предопределя избрания победител. Този протокол не предопределя по какъв начин следващият МС ще предпочете и в какъв ред да говори с тези фирми, предоставили три различни оферти.

Служебното правителство оставя държавата в добро финансово състояние, отчете още Герджиков. Приходите са повече, излишъкът също. Той не скри разочарованието си от факта, че вицепремиерът Деница Златева няма да е част от екипа на бъдещото правителство:

Доказателства за успеха в тази област е неистовото желание на бившия бъдещ премиер Бойко Борисов да привлече госпожа Деница Златева в новия кабинет, и само крайният партиен егоизъм на БСП попречи това да стане. Ценните кадри в България са национално ценни и не трябва партиите да си ги стискат при себе си и да не ги дават, когато става дума за национални каузи.

Самата Деница Златева аргументира крайното си решение с факта, че тя е част от ръководството на БСП:

Решението, което взех, съобразявайки се също и с решението на Националния съвет и на Изпълнителното бюро, е да не продължа участието си в редовен кабинет. Декларирах, декларирам и пред вас, че ще помагам на човека, който поеме този пост в четвъртък от мен, и няма да отстъпя от това обещание, можете да бъдете сигурни.

Националният дворец на културата, където ще се провеждат основните събития, свързани с българското председателство на Европейския съюз, отговаря на всички изисквания за сигурност, посочи ресорният вицепремиер Деница Златева. Тя каза, че по време на служебното правителство са били обявени две обществени поръчки, свързани с председателството ни:
Едната е за изграждане на акрeдационната система, която е ключова за провеждане на председателството. Тя е пусната, в момента е в процес на набиране на оферти и предложения, и втората обществена поръчка е свързана със закупуването на мебели за нуждите на НДК, няма избрани изпълнители. Двете обществени поръчки са направени в рамките на открита процедура.


За отношенията с президента Румен Радев, Герджиков напомни, че този, който назначава, има надзорната функция, и не скри за различията по някои теми:

Нормално е да има известни разминавания, но това е смисълът на демокрацията – за разлика от едно тоталитарно общество. 


Министерството на регионалното развитие се е справило с най-много проблеми, отчете премиерът Огнян Герджиков.
Имаше напрежение. Министър Попниколов действително беше поставен на сериозно изпитание, в много голяма степен той успя да се справи със своите предизвикателства. Там се наложи да се сигнализират и държавната финансова инспекция, включително и прокуратурата, но това са сигнали, които тепърва ще се разследват кой е виновен и виновните съответно да си понесат своите наказания.

Герджиков отхвърли критики от медии, че е раздаването на великденски добавки за бедните пенсионери е грешка:
Аналитичен и безпощадно обективен електронен сайт заклейми това решение. Кое ни дава право да харчим чужди пари? Това тотално ми разби усещането, че сме направили нещо добро.


Проф. Герджиков каза, че през мандата му е работено по смислени теми, и обобщи:

Оценката 4 аз бих я приел съвсем добре, особено като се има предвид, че е по четирибалната система. Следих коментарите за нашата работа. Автори на критиките сте вие – медиите. В това ви е силата! И ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петия служебен кабинет в нашата история.


Утре на сайта на правителството ще бъдат публикувани отчетите на министерствата.




Горещи теми

Войната в Украйна