Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден за подаване на данъчна декларация и плащане на данъка върху доходите

След края на данъчната кампания ще бъде достъпна нова услуга чрез персоналния идентификационен код, която ще позволява да виждаме доходите си извън трудов договор

| обновено на 02.05.17 в 09:45

Последният срок за подаване на данъчна декларация и плащане на данъка върху доходите изтича днес. Най-лесният начин за подаване на данъчните декларации е по интернет с персонален идентификационен код (ПИК код). Ако нямаме такъв и все още не сме подали данъчната си декларация, можем да използваме формулярите с баркод. Те са достъпни на сайта на приходната агенция и правят изчисленията вместо данъкоплатеца, с което се намалява възможността за грешки. 

Данъчните декларации могат да бъдат подадени в офис на приходната агенция или по пощата, като в случая е важно пощенското клеймо. Възможно е да има опашки. Неподаването на данъчна декларация може да бъде санкционирано с 500 лева.

Почти всички очаквани данъчни декларации вече са подадени, съобщи в ефира на "Хоризонт" говорителят на Националната агенция за приходите Росен БъчваровДнес е крайният срок за деклариране на доходите и плащане на данъка за довнасяне, ако има такъв. Най-разумно е да декларираме данъците си по интернет, припомни Бъчваров, допълвайки:
Над 43 процента от всички подадени декларации са изпратени по интернет, така че няма основание да очакваме опашки. Разбира се, всеки, предпочел следобедните часове на днешния ден и предпочел да декларира на хартия, трябва да се подготви за известно чакане.  

След края на данъчната кампания ще бъде достъпна нова услуга чрез персоналния идентификационен код, която ще позволява да виждаме доходите си извън трудов договор. 

До септември всеки може да подаде коригираща декларация, ако е направил пропуск при декларирането на данъците си, уточни Росен Бъчваров:
Дребни грешки като математически закръгляния, забравен неособено голям хонорар в данъчните декларации – могат да бъдат третирани с много по-положителни способи.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров подчерта, че от НАП не изпращат мейли с прикачени файлове и не изискват по интернет информация за банкови сметки и лични данни

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна