Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Предизвикателство пред пазара на труда е работещите да имат умения за новия, технологичен свят

Снимка: БГНЕС

София е домакин на международна конференция, която ще се проведе в рамките на Осмия конгрес на КНСБ и на която ще се дискутират въпросите, свързани с дигитализацията и бъдещето на труда. Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев коментира темата в ефира на "Хоризонт", подчертавайки че тя не е актуална отскоро:

Минали сме през това – през подобен тип дигитализация и навлизане на технологиите – вече от няколко поколения се случва това нещо, през последното особено интензивно. Така че този процес отдавна е започнал и вече го изживяваме.

Ганев коментира и основните последствия от процеса на дигитализация, като изтъкна, че навлизането на технологиите не означава, че работните позиции ще станат по-малко, а означава, че ще са повече, но по-сложни:

Това, което се вижда от историята, е, че страховете, че навлизането на технологиите, които могат да свършат някаква работа, особено в индустрията, по някакъв начин автоматично означава по-малко работа за хората, за работниците – това по-скоро е доказано, че не е така. На практика има повече работа и по-добре платена. Разбира се, с тази уговорка, че тази работа става по-сложна, съответно – трябва да има повече знания и повече квалификация. 

Затова основното предизвикателство е хората да бъдат подготвени за новите работни позиции, отбеляза Петър Ганев:

Всъщност това е големият въпрос пред България – че дори и в момента е видимо, и в момента има много работни места – в индустрията конкретно, които обаче, за да бъдат заети, трябват специфични умения, които голяма част от работниците – тези, които в момента са безработни, на практика ги нямат. Знаете, че вече над една трета от фирмите в България казват, че биха наели човек, имат работа, за да наемат човек, но не могат да намерят подходящ.

Петър Ганев припомни, че образованието е основният фактор за пазара на труда, като "ножицата" в заплащането по критериите квалификация и образование ще се отваря все повече. Той подчерта, че с навлизането на нови технологии пазарът на труда ще става по-променлив и по-несигурен:

Това е голямото предизвикателство – то е и в сферата на образованието как да направим така, че на практика всички работници да имат умения и да бъдат адекватни на новия, наистина доста по-технологичен свят .

Ако нямаш никакви умения, в миналото – при една бързо развиваща се икономика, има голяма вероятност да можеш да се реализираш на пазара на труда. Но в момента, дори и да има бум в икономиката, ако ти си технологично неадекватен и нямаш нужната квалификация – е много вероятно пак да останеш извън пазара на труда.   

Когато пазарът на труда е динамичен, на практика ние трябва да търсим максимална гъвкавост и работници, които могат да отиват от сектор в сектор и да се ориентират към добрите възможности на пазара на труда, обобщи икономистът.

Интервюто на Лора Търколева с Петър Ганев чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени