Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уж само игра, пък...

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Този път от всички теми си избрах една, която се повтаря доста често, толкова често, че вече почти не й обръщаме внимание. А тя ни се натрапва след всеки малко по-важен футболен мач – фенското малоумие. Сега кратко бодряшко съобщение на пресцентъра на МВР ни успокои – преди мача между „Левски” и ЦСКА били арестувани само 14 души, девет от тях носели пиротехнически изделия. По време на срещата пък на стадиона са пострадали трима – един от бомбичка, хвърлена от неговата агитка, и две длъжностни лица от едната резервна скамейка, ударени с твърди предмети.
Дотук – добре, както казал онзи от известния виц. Значи МВР знае как да открива бомбички на входовете, но далеч не е смогнало да ги хване всичките. Освен това съвсем не смята за пиротехника разноцветните факли, които не само също са опасни, но и заради чиято пушилка по едно време играта трябваше да бъде спряна. Всичко това се видя се чу от телевизора. Чу се също как пет хиляди души хорово псуват на майка други пет хиляди, които с удоволствие им отвърнаха. Ще напомня, че преди години Народното събрание изгуби сума работно време и пари, но прие жизнено нужния за държавата закон, с който забрани такива неща по стадионите. Има предвидени и наказания, но не разбрахме за толкова време някой да е арестуван или глобен. Какво излезе – законът ли е глупав или някой по-умен от него няма намерение да го прилага? Не знам.
Най-дълбоко се замислих обаче за причините да пострадат последните двама – длъжностните лица на резервната скамейка. Предполагам, че са станали жертва на обикновена монета – левче, запратено с всичка сила от двайсетина метра, се превръща в куршум. Двулевката е по-тежка, тя може, да пази Господ, и да убие човека, ако го улучи на лошо място. И тук вече всичко опира само до неписаните закони. Никой не забранява да носиш пари в джоба си, а само възпитанието и съвестта могат да ти забранят да ги използваш като оръжие. Впрегнах си въображението и си представих как преди следващия мач МВР наистина не пуска на стадиона нито един бабаит с бомба, факла, нож, бокс, боздуган или друго подобно нещо. Но ще успее ли да спре онези, които носят лошотията в душите си? Злобата им е посята и отгледана в семейството, в обществото, в спортните и фенските клубове, в медиите, които не спират да пишат и говорят за вечни врагове и кървави дербита, за войни, за сразени и размазани противници.
А, и да не забравя – господа коментатори, много моля, недейте да наричате простотиите по стадионите „хореография”. Вижте българския тълковен речник – според него хореографията е танцово изкуство или поставяне на танц на сцена. И няма нищо общо с изстъпленията на дивите агитки, подстрекавани от лумпени.
Иначе, както казват собствениците на клубове – футболът е само една игра. А в нея, това пък го е рекъл английският играч Гари Линекер, обикновено побеждават германците. Не знам защо, но в нашето първенство нещо не се срещат германци и рядко побеждава футболът...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени