Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия позитивни икономически данни подкрепиха еврото и паунда, допринасяйки и за ръст на европейските акции

Еврото и британската лира поскъпват предпазливо спрямо останалите основни валути, намирайки подкрепа от серия силни икономически данни от еврозоната и Великобритания.

В същото време основният европейски фондов индекс напредва към 21-месечен връх благодарение на позитивни финансови отчети на водещи компании от стария континент, като инвеститорите приветстват и доброто представяне на френския центрист Еманюел Макрон на телевизионен президентски дебат с лидера на крайната десница Марин льо Пен, което сякаш бетонира неговия краен успех в надпреварата за Елисейския дворец тази неделя.

Ускоряването на бизнес активността в еврозоната през април до 6-годишен връх и по-доброто от очакваното нарастване на продажбите на дребно в региона през март спомогнаха за отскок на еврото с 0,4% към нов тазседмичен връх от 1,0941 долара, след като в началото на днешната търговия единната валута се понижи до най-ниско ниво от началото на седмицата около 1,0847 нивото в резултат на общо предпазливо поскъпване на долара благодарение на позитивното изявление на Фед след края на редовното заседание в сряда вечерта.

Аналогично е и поведението на британската лира, която по-рано през деня падна за кратко до едноседмично дъно около 1,2830 щатски долара, преди обаче да отскочи обратно към 1,2900 нивото като реакция на изненадващо ускоряване на бизнес активността в сферата на услугите на Обединеното кралство през април.

Данните, сочещи за икономически подем в еврозоната и Великобритания, допринасят и за днешно възходящо движение на европейските пазари на акции. Инвеститорският риск апетит на стария континент се повишава и в резултат на серия силни финансови отчети на водещи европейски компании, както и с оглед на очакванията, че Макрон ще успее с лекота да спечели президентската надпревара във Франция на 7-и май.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,4% към 391 пункта - най-високо негово ниво от август 2015-а година, след като в рамките на миналия месец той се повиши с 2,7% благодарение най-вече на рязко намалелите притеснения, че начело на Франция може да застане антиевропейският кандидат на крайната десница Марин льо Пен.

Според експресно проучване на агенция Elabe по поръчка на телевизия BFMTV, цели 63% от наблюдавалите снощния телевизионен дебат са на мнение, че Еманюел Макрон се е представил по-добре, което сякаш бетонира неговата победа в надпреварата за Елисейския дворец на изборите в неделя. Поради това не е изненада, че френският фондов индекс CAC40 нараства с близо 1% към девет и половина годишен връх от 5357,44 пункта, докато немският индекс DAX се повишава с 0,8% и е на път да приключи днешната търговия в рекорден връх.

Британският индекс FTSE100 нараства с 0,45% към едномесечен връх, благодарение на поскъпване на акциите на петролните и газови компании, както и на подем във финансовия сектор.

Акциите на HSBS поскъпват с близо 4%, след като голямата банка от Острова отчете по-добра от очакваното печалба през първото тримесечие на годината. Скок с 2,94% пък бележат акциите на Royal Dutch Shell, тъй като петролният гигант обяви ръст на печалбата си до 3,4 млрд. долара спрямо печалба за едва 814 млн. долара през първото тримесечие на 2016-а година.

По-добри финансови резултати допринасят и за поскъпване с над 2% на акциите на застрахователната компания RSA Insurance, както и на водещата немска компания за спортни дрехи Adidas, чийто акции нарастват с 1,6%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени