Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: От първи юли минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 180 лева

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
Новият министър на труда и социалната политика Бисер Петков не пое ангажимент от коя дата  ще бъдат преизчислени старите пенсии.

От първи юли минималната пенсия за стаж и възраст  ще стане 180 лева, а всички останали ще се индексират според действащото законодателство.

Обещаното от коалицията ГЕРБ-"Патриоти" преизчисляване на старите пенсии няма фиксиран срок, уточни при встъпването си в длъжност новият социален министър Бисер Петков.

Позова се на споразумението между тях, където срок за преизчисление на старите пенсии с актуален осигурителен доход не е фиксирано като време.

Формулировката е свързана с евентуални ефекти от експертизата и реформата на инвалидните пенсии.

Реформата в ТЕЛК-овете наречена от Петков "костелив орех", ще бъде подготвена до края на годината. Комисиите ще преминат към НОИ:

Нещата трябва да бъдат добре подготвени, за да дадат резултат, каза министърът, който се застъпи за пенсионната реформа на бившия министър Ивайло Калфин:

Води до увеличаване на отпуснатите пенсии трайно, с немалки темпове на растеж и разписва параметрите на системата за един дълъг период от време.

Бисер Петков ще продължи преговорите с бизнеса и синдикатите по механизма, по който се определя минималната заплата:

От позицията на предложеното от Министерството на труда и социалната политика, диалогът ще продължи за намиране на решение, каза социалният министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени