Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Бъдещето на радиото е в дигиталното разпространение

Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Новите предизвикателства пред обществените медии, етичните правила и достоверността в ерата на новите технологии - тези теми са във фокуса на годишната среща на Европейската организация за радио и телевизия в чешкия град Пилзен. Генералният директор на Българското националното радио Александър Велев е участник в срещата. В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" той поясни :

Едва ли може да има формула за опазване на медиите от фалшивите новини, която да е валидна за всички. Важното е да се търси достоверността на информацията, да се проверяват информациите и както знаем обществените радио и телевизия са призвани да правят именно това – да проверяват информацията си и да бъдат достоверни, да бъдат тези, които слушателите да възприемат като най-близки до това, което се случва. В дискусията стана дума за това дали обществените медии само трябва да констатират и да предават фактите или все пак да ги интерпретират пречупено през обществения интерес. Преобладаваше мнението, че една интерпретация е нужна и трябва да има поглед върху това, което се случва, но този поглед все пак трябва да бъде пречупен действително през интереса на хората, а не през някакви частни интереси.

Велев разкри и какво е заложено в програмата на БНР за тази година:

Ние сме заложили в програмата си за тази година да пуснем експериментално DAB+ за София и това е заложено и в тръжните книжа. Дали това ще се реализира зависи и от СЕМ и от КРС, които са нашите партньори. Ние проведохме една среща с тях на тази тема по инициатива на Съвета за електронни медии. На тази среща участваха и АБРО, представителите на частните радиостанции в България, но не можахме да стигнем до разбирателство, тъй като преминаването към DAB+ изисква инвестиции в нови предаватели, а изглежда частните радиостанции не са готови да направят тези инвестиции, но DAB+ е бъдещето или поне дигиталното разпространение е бъдещето, защото е по-евтино и е много по-качествено. Освен това на една и съща чистота могат да се качат много повече програми.

Цялото интервю с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени