Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Марешки ще се откаже доброволно от имунитета си

| обновено на 05.05.17 в 10:55


Парламентът създаде временна комисия, която трябва да дискутира дали да бъде свален имунитетът на лидера на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки.

Искането е на главния прокурор Сотир Цацаров от 27 април.
Обвинителният акт срещу Марешки е за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник във Варна Костадин Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.
Комисията ще се състои от десет депутати, а за неин председател бе избран депутатът от Обединените патриоти Христиан Митев.
В мотивите на проекторешението за създаване на комисията се посочва, че до момента Веселин Марешки не се е отказал доброволно от своя имунитет. В тях се посочва още, че в такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на Временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет. 
В рамките на дебата за създаване на комисията депутатът от партия "Воля" Симеон Найденов поиска от комисията да бъде изискано дело от 2015-а година и тя да се запознае с доказателствата и да даде становище има ли достатъчно данни за извършени престъпления от Веселин Марешки. Според него е необходимо изслушване на комисията по поставените въпроси пред тях. 
Веселин Марешки все пак ще се откаже доброволно от имунитета си, заяви той в парламента. Ще го направи още на първото заседание на комисията, създадена по негово искане. Не го направил веднага, защото искал да има трибуна и време - поне час-два, за да представи своята версия, стана ясно от думите му.

Ето какво каза Веселин Марешки: 

Със сигурност ще излезе наяве това, че някакъв човек е казал, че му искам пари насаме, на "четири очи", а после отнякъде се намират 20-тина свидетели, които да потвърдят това нещо и на база на един такъв разговор ми е повдигнато едно, според мен, абсолютно скалъпено обвинение. Един шамар няма как да е побой и аз съм единственият човек в България, който е арестуван за шамар и просто от един-два часа, но спокойно, ей така пред всички, да ги изясним тези факти и аз после ще си дам имунитета или как се води. Просто ще използвам ситуацията, за да могат да дам максимална публичност, защото няма да позволя "да ме сготвят на тъмно", както се опитват.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени