Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Трябва дългосрочна политика за прекратяване на тенденцията на отлив на личен състав от армията


Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на тенденцията на отлив на личен състав от армията, както и за издигане на престижа на военната професия. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемония на "Дондуков" 2, на която удостои военнослужещи с висше офицерско звание.

Необходимо е, разбира се, да се търси баланс между двата важни компонента във въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства. В това отношение и политическото, и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото всички тези средства, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.

Държавният глава назначи бригаден генерал Михаил Попов на длъжността командир на Сухопътните войски и го удостои с висше офицерско звание "генерал-майор". 

От своя страна бригаден генерал Попов, който изпълняваше временно длъжността командир на Сухопътни войски след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната, заяви:

Заставайки на върха на най-големия вид въоръжени сили аз съзнавам огромната отговорност, която приемам като своя кауза - да работя за утвърждаването и развитието на сухопътните войски. В моята работа като командир моите приоритети ще бъдат преодоляване на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на сухопътните войски. Ние разчитаме на Вас, господин президент, на Вас, господин вицепремиер, че професионалната военна инспекция, която ще Ви предоставяме, ще бъде в основата на решаването на проблемите и предизвикателствата, които стоят пред нас.

Пагони на "генерал-майор" получи и бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на президента по военната сигурност.

Горещи теми

Войната в Украйна