Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гигова в центъра на тържественото откриване на Световната купа

4
Снимка: БФХГ

С красива церемония бе открита тържествено световната купа по художествена гимнастика в София. Красиво и нежно изпълнение с топка на Ренета Камберова под акомпанимента на роял даде старт на тържествената част.

Специални почести бяха отдадени на великата Мария Гигова - гимнастичката и деятел - епоха в българската художествена гимнастика по случай 70 - годишният й юбилей! В "Арена Армеец" бе прожектирано специално видео, посветено на живота и впечатляващата кариера на първата в света трикратна световна шампиона в грациозния спорт. Филмът трогна да сълзи Мария Гигова, а и много от гостите в залата.

Аз съм безкрайно благодарна на всеки, който е помогнал за моето развитие, дълбок поклон пред всеки, бяха думите на Мария Гигова, с които завърши лентата.

След това спортният министър Красен Краев връчи на Гигова „Венец на победителя“ заради съществения ѝ принос към родния спорт.

Мария Гигова бе зарадвана от малкия си внук Явор, който и подари червена роза, както и от дъщеря ѝ Мария Тепавичарова.

Скъпа Мария, уважаеми дами и господа всички сме много развълнувани. Нищо повече не мога да кажа след този филм. Тя е най-златната от златните Тя е символът на българската художествена гимнастика. Тя е емблемата. Мария, бъди жива и здрава и продължавай да си до нас и да ни помагаш с доброто си сърце. Обичаме те всички, каза президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

В такъв момент човек много се вълнува, особено с това, което видях във филма. Благодаря на режисьора и операторите. Този филм ще остане скъп спомен за мен. В него присъстват много скъпи и любими мои хора. Благодаря на всички, че сте тук и че винаги сте били до мен. Винаги сте ми помагали да изразя таланта си, даден ми от Господ. Сега, когато съм сред младите, им казвам, показвайте себе си в най-добрата светлина. Развивайте така таланта си, че накрая на кариерата си да сте щастливи и удовлетворени, че оставяте нещо след себе си. Благодаря на Илиана за това, което направи за мен. Това бе изненада за мен. Всички криеха и не ми казваха. Дори моето семейство не ми казваше. Тя ми казваше, че трябва да изживея изненадата на мига. И аз я изживях с всички вас. Благодаря ви още веднъж, сподели емоционално и през сълзи Мария Гигова.

Всичките 27 страни, които участват на турнира бяха представени с официалните им флагове, новият - стар министър на младежта и спорта Красен Кралев изказа радостта си, че новият му мандат започва по възможно най- красивия начин - с присъствието му на големия форум на художествената гимнастика, на който нашата столица е домакин - кръг от световната купа!

Патронът на турнира - столичният кмет Йорданка Фандъкова изказа благодарност към БФХГ и лично към президента на федерацията г-жа Илиана Раева за отличната организация на състезанието и откри официално форума като пожела успех на всички участнички.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени