Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в САЩ около промените в здравното осигуряване

Републикански сенатори изразиха готовност да изискат преразглеждане на приетата в Камарата на представителите промяна в здравното осигуряване. С нея се замества т.н. "Обамакеър".

Гласуваният в Камарата на представителите Закон за здравните грижи се приема като първата законодателна победа за президента Доналд Тръмп и е едно от изпълненията на обещанията му от предизборната кампания за замяна Обамакеър.
Но негови съпартийци в Сената сега казват, че имат нужда от повече време да оценят пълнoто въздействие на законопроекта. Те настояват за ясна картина относно цената и това, което ще се покрива от осигурителните компании.

Сенаторът-републиканец Сюзън Колинс коментира, цитирана от АП, че за момента налице са повече въпроси. За нужда от промени говорят и други републиканци. 13 от тях работят над своя версия на здравната реформа. Това предвещава по-трудна битка в Горната камара на Конгреса в контраст с лесното приемане от републиканско мнозинство по-рано през седмицата в Долната камара.
В Туитър Линдзи Грам, друг сенатор - републиканец, посочи, че на законопроект, на който са били посветени три часа финални дебати, трябва се гледа с предпазливост.
Демократите от своя страна предупреждават, че законът би оставил милиони без осигуряване и би предложил големи данъчни облекчения за по-богатите.
Една от възможностите е лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл да промени процедурата и актът да се приеме с обикновено мнозинство, но ако това се случи, сложните правила могат да доведат до влизане в сила само на определени постановки от закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна