Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейният бизнес на Къшнър се стреми да привлече китайски инвеститори

Джаред Къшнър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията за недвижими имоти на Джаред Къшнър, зет и съветник на президента Доналд Тръмп – "Къшнър къмпаниз", се опитва да привлече китайски инвестиции чрез програмата за визи на американското правителството, насочена към инвеститори – И Би-Файв, която предизвиква спорове. Това съобщават американски медии, цитирани от Франс прес.

Джаред Къшнър, който е съпруг на дъщерята на Доналд Тръмп Иванка, и високопоставен съветник на тъста си, подаде оставка от семейната компания "Къшнър къмпаниз" през януари. През уикенда сестрата на Джаред – Никол Къшнър Майър, посети Пекин, за да търси 150 милиона долара инвестиции за изграждане на луксозни апартаменти в Ню Джърси. 

Програмата И Би-Файв (EB-5) беше създадена през 1990 година, за да стимулира икономиката. Тя дава възможност да се получи известната "зелена карта" срещу инвестиции за най-малко 500 хиляди долара и създаването на най-малко 10 работни места в САЩ. Нейните критици твърдят, че тя "продава" разрешителни за престой. През 2014 година близо 90 на сто от тези разрешителни са издадени на китайски граждани, припомнят американските медии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!