Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Няма механизъм за преразглеждане на всички отпуснати инвалидни пенсии

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

В предизборната ситуация дискусията за хляба доминираше над дискусията за справедливостта, а усещането за липсата на справедливост в социалната сфера прави невъзможно хората да бъдат доволни от провежданата социална политика. Това каза в предаването "12+3" Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика и депутат от ДПС в 44-тото Народно събрание, който коментира социалната политика в управленските приоритети на правителството.

Относно обсъждания механизъм средствата за увеличаване на минималната пенсия да дойдат от преразглеждане на неправомерно отпуснатите инвалидни пенсии, Адемов заяви:

Няма такъв механизъм, по който всички отпуснати до 2010 година пенсии да бъдат проверени наново. Това би било невъзможно за системата. Няма кой да извърши тези проверки. Още повече че "на входа" на всяка една новоотпусната пенсия, има тричленен състав към регионалните управления "Социално осигуряване", който проверява всяка новоотпусната пенсия, документите, основанията и т.н.

Модерният подход е да се оценява т.нар. "остатъчна работоспособност" за включване в пазара на труда, подчерта още Хасан Адемов, според когото пред новия управленски екип стои предизвикателството въпросът с трудовата интеграция на хората с намалена работоспособност да бъде решен:

Понеже пазарът на труда не предлага такъв тип работни места, всички прибягват до инвалидни пенсии. Променените изисквания и условия за пенсиониране също доведоха до увеличаване на броя на инвалидните пенсии. Този, който не може да се пенсионира, намира начини, заболявания и експертни решения на ТЕЛК, които да му гарантират това.

По въпроса за минималните пенсии за стаж и възраст Хасан Адемов посочи, че има доста неясни неща, защото от размера на тази пенсия се определя размерът на няколко други пенсии, сред които личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване, личната пенсия за трудова злополука и професионално заболяване, т.нар. "вдовишки добавки".

Още в началото на реформата през 2000 година в социалната политика са заложени дългосрочни параметри и всяко пипане на част от елементите на тези дългосрочни параметри води до ново усещане за несправедливост, изтъкна д-р Адемов:

Всяка година към пенсията за стаж и възраст в минимален размер се добавят около 200 милиона, тоест ако изчисляваме по формулата, голяма част от пенсионерите, които получават тази пенсия, не достигат и този размер на базата на своя осигурителен принос и се налага да се добавя на принципа на солидарността. И това води до допълнително усещане за несправедливост, защото тези, които се осигуряват върху нормалните доходи, на практика ще бъдат демотивирани. И няма да бъдат доволни, че единствено пенсиите за стаж и възраст в минимален размер единствено са обект на вниманието на политиците... Ако хората не вярват в тази система, ако политически решения водят до резки промени, които водят до недоволство, тогава доверието в тази система спада до критични нива.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Хасан Адемов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени